
Voor u begint: de ideale ruimte vinden
Hou deze drie voorwaarden in gedachten: uw ruimte moet donker zijn, want wijn is lichtschuw, de temperatuur moet er constant zijn, en ook de luchtvochtigheid moet optimaal zijn. Heeft u zo’n ruimte, gebruik die dan alleen voor wijn en vermijd andere producten zoals groenten, verf of detergenten.
De ideale wijnkelder heeft een constante temperatuur die varieert tussen 12 en 18 °C. Grote temperatuurschommelingen zijn uit den boze. Over het algemeen is het wel beter uw wijnen iets te koud te bewaren dan te warm. Heeft u geen geschikte kelder of aparte ruimte? Dan kan een wijnklimaatkast een oplossing bieden.
Ook de luchtvochtigheid speelt een rol. Een te vochtige ruimte kan er namelijk voor zorgen dat de etiketten beschimmelen. Een te droge omgeving kan op zijn beurt weer de kurk uitdrogen. Dan wordt de wijn niet meer beschermd: er kan zuurstof binnendringen en de wijn begint te oxideren.
Tip: ’s zomers kan een emmer met nat zand helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.
Hoe richt u uw ruimte in?
Er bestaan verschillende soorten wijnrekken. Wij raden aan om uw wijn altijd horizontaal te bewaren. Zorg ervoor dat de wijn in contact blijft met de kurk. Let er ook op dat het wijnetiket naar boven ligt. Dat vergemakkelijkt het zoekwerk achteraf.
Liggen de wijnen in een kartonnen verpakking, dan pakt u ze beter uit. Wijnen in een houten kist kunnen daarin bewaard worden, bij voorkeur met het deksel licht geopend. In sommige kisten wordt namelijk karton gebruikt om de wijnen te scheiden. Als de kist jaren dicht blijft, kan het karton vocht opnemen en beschimmelen.
Hoe organiseert en inventariseert u uw wijnen?
Dat hangt volledig af van de beschikbare ruimte. Hoe groter uw ruimte, hoe meer onderverdelingen u kan maken. Vaak worden wijnen per land, regio en jaargang gesorteerd. U kan ook kiezen om ze per kleur of type te rangschikken. Maar bovenal: zorg voor een goede opvolging. Zo vermijdt u dat er wijn slecht wordt.
Enkele tips:
• Zet wijnen die snel gedronken mogen worden, binnen handbereik
• Plaats bewaarwijnen wat lager
• Leg de witte wijnen het dichtst bij de vloer, want dat is de koelste plaats
• Voorzie een plaats waar niet-wijnkenners iets kunnen nemen als u er zelf niet bent. Zo vermijdt u dat zoon- of dochterlief voor een feestje met uw beste flessen gaat lopen ;-)