
Druif van de maand: vermentino
Hebt u het na de feestdagen ook even gehad met sauvignon en chardonnay? Op zoek naar een frisse nieuwe smaak? Dan stellen we u graag een druif voor met evenveel gezichten als namen: u kent haar als vermentino, maar misschien ook als favorita, pigato of rolle.
Herkomst
Deze aromatische druif gedijt goed op eilanden: ze ontsproot in Spanje, maar tijdens de middeleeuwen stak ze de zee over naar Sardinië. Daar maakt ze furore in de D.O.C.G. Vermentino di Gallura. Maar ook in de rest van Italië doen de druivenstokken het goed, van Liguria over Toscane tot in Piemonte. Bovendien wint vermentino aan populariteit in Frankrijk en zelfs in Australië prijkt ze op de wijnkaarten.
In het glas
Zoals bij de meeste druiven is de smaak afhankelijk van verschillende factoren: wijnbouwer, terroir, klimaat, eventuele houtlagering … De ene vermentino smaakt vet en rijp, de andere is frisser en eleganter. In Frankrijk bijvoorbeeld is een glaasje rolle wat romig en heeft hij iets weg van chardonnay. Maar het is de traditionele stijl uit Sardinië waarmee de vermentino hoge toppen scheert: een frisse wijn vol citrusvruchten, wat rijp fruit, noten en een vleugje kruiden.
Aan tafel!
Culinair kan u er dus alle kanten mee uit. Hij smaakt heerlijk bij schaal- en schelpdieren en gefrituurde vis. Maar ook combinaties met varkensvlees of meer exotische gerechten kan de vermentino gerust aan.
Benieuwd naar de veelzijdigheid van vermentino? Dan bevelen we u deze twee wijnen warm aan:
Vermentino di Sardegna D.O.C.
La Cala 2015
Sella e Mosca
Sella e Mosca is dé specialist in vermentino di sardegna. Jaar na jaar slagen ze erin om de mediterraanse ziel in hun wijn te steken. Deze ‘La Cala’ verleidt u door zijn frisheid, sappig fruit en zilte karakter. Probeer hem zeker eens bij gegrilde vis, zeevruchten en pecorinokaas.
Vermentino di Gallura D.O.C.G.
Canayli 2013
Het wijnhuis van Dino Addis en de provincie delen dezelfde naam: Gallura. De vermentino in dit deel van Sardinië groeit in een bodem van graniet en rotsen, wat zorgt voor z’n unieke, originele aroma en smaak. U proeft een toegankelijke en toch eigenzinnige wijn vol karakter. Perfect bij tapas en mezze, zeevruchten, visschotels en jonge harde kazen.