
Cabernet franc is een druif die overal ter wereld voorkomt, maar heeft in Frankrijk haar thuishaven. Ze luistert er dan ook naar verschillende namen. In de Loire is ze bekend als ‘breton’, in de Bordeauxstreek als ‘bouchet’ en in het zuidwesten van Frankrijk als ‘bouchy’. En het is niet alleen haar naam die van streek tot streek verschilt. Ook de rendementen en de eigenschappen die ze aan haar wijnen geeft hangen af van de plaats waar ze groeit. Cabernet franc is dus een druif met vele gezichten …
Waar ze het liefst groeit
Cabernet franc is verzot op een bodem met zand, leem en kiezels. Zo’n ondergrond houdt de warmte goed vast, waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen. Ze bloeit en rijpt snel, maar haar rendementen liggen laag. In Bordeaux zorgt cabernet franc zelden voor meer dan 40 hl/ha, in Languedoc gaat dat tot 80 hl/ha.
Met of zonder gezelschap
Een druif als cabernet franc is zowel geschikt om apart te vinifiëren (monocépagewijnen) als om assemblages van te maken. Zo krijgt ze in de Bordeauxstreek vaak het gezelschap van cabernet sauvignon en merlot. In de Loirevallei speelt ze zelfs de hoofdrol in assemblages. Ze wordt er in sommige appellaties ook als enige druif in een wijn gebruikt (Anjou, Saumur, Saint-Nicolas de Bourgueil, Chinon).
In het glas
Een wijn van cabernet franc is meestal licht, zacht en fruitig. Hij is jong al lekker om te drinken, maar heeft ook een mooi bewaarpotentieel. U mag hem dus gerust enkele jaren in uw kelder laten liggen. Hij heeft een meer uitgesproken boeket (floraal, fruitig) en een meer heldere kleur dan cabernet sauvignon.
In Chinon en Bourgueil is een cabernet franc gespierder, met rood en zwart fruit en sterk aanwezige tannines. De beste wijnen uit deze appellaties zijn die met een groot bewaarpotentieel, die met de tijd eleganter worden.
Als cabernet franc op een ondergrond van krijt of klei en zand groeit, dan hebben haar wijnen aroma’s van framboos, viooltjes en zoethout. Op een koudere ondergrond heeft ze meer vegetale aroma’s, met een toets van paprika.
In ons assortiment vindt u verschillende loirewijnen die alleen met cabernet franc zijn gemaakt. Er zit er zeker één tussen voor u!
Beschikbaar in uw winkel:
Saumur-Champigny A.O.P. - Les Arpents 2013
Een wijn die zowel fruitig als gestructureerd is.
Chinon A.O.P. - Domaine des Hardonnières 2011
Een fruitige en gestructureerde chinon.
Saint-Nicolas de Bourgueil A.O.P. – Domaine du Clos Pichard 2012/2013
Fruitige wijn, met een lichte structuur.
Klassewijnen (exclusief beschikbaar in de webshop Klassewijnen op colruyt.be)
La Baronnie Madeleine 2011 - A.O.P. Chinon - Domaine Couly-Dutheil
Een volle en fruitige chinon, die mooi versmolten is.
Clos de L'Écho 2011 - A.O.P. Chinon
Een krachtige wijn met mooi aanwezige, heel rijpe tannines.
Le Grand Clos 2011 - Yannick Amirault - A.O.P. Bourgueil
Bewaarwijn met veel diepgang, met aroma’s van zwart fruit en jonge tannines in de mond.
Geniet ervan!
Patrick