
Warme appeltaart met ijs
Ingrediënten:
7personen- 1 rol bladerdeeg (versmarkt
- 6 boskoopappelen (stevige appelen, bv. boskoop, jonagold, cox)
- 75 g rozijnen (Golden)
- 40 g boter
- 2 zakjes vanillesuiker
- 3 eetl. suiker
- 1 koffiel. kaneel
- vanilleroomijs
Voorbereiding:
15 minuten + 30 minuten in de ovenSchil de appelen en snij ze in 8 partjes
Bereiding:
1. Laat in een brede kookpan 20 g boter smelten, doe er de partjes appel in, de rozijnen, de vanillesuiker en de kaneel. Zet het deksel op de pan en schud ze flink op. Laat op een zacht vuur smoren gedurende 10 min. Tussenin nog enkele keren opschudden, zodat de appelen niet aanbakken.
2. Bekleed intussen een taartvorm (± 28 cm) met een groot vel aluminiumfolie. Strijk ruim in met 20 g boter en strooi er 3 eetl. suiker in, verdeeld over de gehele oppervlakte. Zet de vorm onder de grill (± 7 cm) en laat kleuren tot de suiker en de boter een bruine siroop worden (karamel). Blijf er wel bij, zodat de suiker niet aanbrandt!
3. Haal de vorm uit de oven en schik er de appelen en de rozijnen in.
4. Rol de plak bladerdeeg verder uit tot hij groter is dan de taartvorm. Leg het bladerdeeg over de appelen en duw de randen naar binnen (bv. met de steel van een vork). Snij de overhangende rest weg. Bak gedurende 30 min. in de oven op 180 °C.
5. Zet een taartschotel op het gebakken deeg en draai de taart om, zodat de zijde met de appelen bovenaan komt te liggen. Neem de aluminiumfolie weg.
Afwerking
Serveer de taart lauwwarm en geef bij elk stuk een bolletje vanilleroomijs.
Bereidingstijd:
Wat drinkt u erbij?
|