Vol-au-vent

Vol-au-vent

Ingrediënten: 

4personen
  • 1 soepkip (reeds gekookt)
  • 250 g champignons
  • 2 takjes verse peterselie
  • 1 dl lichte room
  • 2 eetl. boter
  • 4 bladerdeegpasteitjes
  • 5 dl kippenbouillon
  • 2 eetl. bloem
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 300 g gehakt van rund + varken (beenhouwerij)
  • 1 eidooier
  • 2 eetl. paneermeel
  • peper en zout

Voorbereiding: 

15 minuten
  1. Verwijder het vel en de beentjes van de gekookte kip en snij in hapklare stukken.
  2. Meng het gehakt met de eidooier en het paneermeel. Kruid naar smaak met peper en zout en rol tot kleine soepballetjes. 
  3. Schep eventueel het vet van de zelfgemaakte bouillon weg.

Bereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.  
  2. Breng 2 dl kippenbouillon aan de kook, voeg de gehaktballetjes toe en laat 3 min. garen. Hou de bouillon net onder het kookpunt. 
  3. Smelt de boter in een grote kookpot en bak de champignons 3 à 4 min. Kruid met peper en zout. Bestrooi met de bloem, roer goed om en laat even drogen op het vuur. 
  4. Overgiet met de rest van de kippenbouillon en roer goed. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de room onder. 
  5. Voeg de gehaktballetjes en stukjes kip toe en verwarm 2 à 3 min. op een zacht vuur. 
  6. Zet de bladerdeegpasteitjes 5 min. in de voorverwarmde oven.

Afwerking

Snij de hoedjes van de pasteitjes en verdeel de bodems over de borden. Vul met de warme vol-au-vent en zet de hoedjes er terug op. Lepel er de rest van de vol-au-vent rond. Werk af met fijngesnipperde peterselie en dien op met puree of frietjes en een salade.

Tips voor een snelle vol-au-vent

  1. Snij 500 g borstfilet van braadkip in reepjes en kook gaar in een bouillon van 2 L water met 300 g soepgroenten (diepvries) en een bouillonblokje.
  2. Gebruik kant-en-klare gehaktballetjes in plaats van zelf de balletjes te maken. 
  3. Vervang de verse champignons door champignons uit blik. U hoeft ze niet meer te bakken.

Bereidingstijd: 

30 minuten