
Vol-au-vent
Ingrediënten:
4personen- 1 soepkip (reeds gekookt)
- 250 g champignons
- 2 takjes verse peterselie
- 1 dl lichte room
- 2 eetl. boter
- 4 bladerdeegpasteitjes
- 5 dl kippenbouillon
- 2 eetl. bloem
- nootmuskaat
- peper en zout
- 300 g gehakt van rund + varken (beenhouwerij)
- 1 eidooier
- 2 eetl. paneermeel
- peper en zout
Voorbereiding:
15 minuten- Verwijder het vel en de beentjes van de gekookte kip en snij in hapklare stukken.
- Meng het gehakt met de eidooier en het paneermeel. Kruid naar smaak met peper en zout en rol tot kleine soepballetjes.
- Schep eventueel het vet van de zelfgemaakte bouillon weg.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Breng 2 dl kippenbouillon aan de kook, voeg de gehaktballetjes toe en laat 3 min. garen. Hou de bouillon net onder het kookpunt.
- Smelt de boter in een grote kookpot en bak de champignons 3 à 4 min. Kruid met peper en zout. Bestrooi met de bloem, roer goed om en laat even drogen op het vuur.
- Overgiet met de rest van de kippenbouillon en roer goed. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de room onder.
- Voeg de gehaktballetjes en stukjes kip toe en verwarm 2 à 3 min. op een zacht vuur.
- Zet de bladerdeegpasteitjes 5 min. in de voorverwarmde oven.
Afwerking
Snij de hoedjes van de pasteitjes en verdeel de bodems over de borden. Vul met de warme vol-au-vent en zet de hoedjes er terug op. Lepel er de rest van de vol-au-vent rond. Werk af met fijngesnipperde peterselie en dien op met puree of frietjes en een salade.
Tips voor een snelle vol-au-vent
- Snij 500 g borstfilet van braadkip in reepjes en kook gaar in een bouillon van 2 L water met 300 g soepgroenten (diepvries) en een bouillonblokje.
- Gebruik kant-en-klare gehaktballetjes in plaats van zelf de balletjes te maken.
- Vervang de verse champignons door champignons uit blik. U hoeft ze niet meer te bakken.
Bereidingstijd:
30 minuten