Vleeskoek met Provençaalse saus

Ingrediënten: 

5personen
  • 1 vleeskoek om te bakken (beenhouwerij)
  • 600 g krielaardappelen
  • 250 g champignons
  • 2 paprika's
  • 1 courgette
  • 5 sjalotten
  • 400 g hele gepelde tomaten (blik)
  • 5 dl groentebouillon (1 blokje opgelost in 5 dl heet water)
  • 1 eetl. olijfolie
  • 3 takjes peterselie (vers)
  • 2 koffiel. Provençaalse kruidenmix
  • 0.5 koffiel. tijm (gedroogd)
  • 1 koffiel. paprikapoeder
  • 1 mespunt cayennepeper
  • peper en zout

Voorbereiding: 

5 minuten en 1 uur 10 minuten in de oven

- Snij de champignons in 4.
- Snij de sjalotten in fijne ringen.
- Verwijder de pitten en witte zaadlijsten uit de paprika’s en snij in reepjes.
- Snij de courgette in gelijke blokjes van 1 cm.
- Boen de aardappeltjes schoon.
- Snipper de peterselie fijn.

Bereiding: 

1. Schik de vleeskoek in een grote ovenschotel en besprenkel met 1 eetl. olijfolie. Voeg de sjalotten, de paprikareepjes, de courgetteblokjes en de aardappelen toe.
2. Doe er de gepelde tomaten bij en overgiet alles met de bouillon.
3. Kruid de groentjes met de Topaz-kruiden en roer goed onder.
4. Plaats de ovenschotel in een op 180 °C voorverwarmde oven en laat gedurende 30 min. gaar worden.
5. Voeg de champignons toe aan de ovenschotel en roer ze mee onder de groenten. Laat nog 30 min. gaar worden.
6. Zet de oven uit en laat het gebraad nog 10 min. rusten. Kruid de groenten eventueel nog bij naar smaak met peper en zout.

Afwerking

Snij de vleeskoek in fijne sneetjes en serveer met de Provençaalse groentjes. Bestrooi met peterselie.

Bereidingstijd: 

60 minuten