Stoofpotje van staartvis met groenekool

Ingrediënten: 

4personen
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 400 g staartvisfilets (diepvries)
  • 150 g champignons
  • 0.5 ui
  • 1 koffiel. boter
  • 1 koffiel. maïszetmeel
  • 1.5 dl rode wijn
  • 1 dl groentebouillon (1/4 blokje opgelost in 1 dl heet water)
  • 1 eetl. azijn
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 blaadje laurier
  • 0.25 koffiel. tijm (gedroogd)
  • peper en zout
  • Voor de groenekool:
  • 0.5 groenekool
  • 1 sjalot
  • 0.5 teentje knoflook
  • 2 eetl. boter
  • 1 koffiel. arachideolie

Voorbereiding: 

10 minuten

(ontdooitijd + 10 min.)
- Laat de staartvisfilets volledig ontdooien. Dep de vis droog en snij in grote stukken. Zet opzij.
- Verwijder de buitenste bladeren van de halve groenekool, snij hem in 2 en snij de onderkant eraf. Snij daarna in reepjes.
- Snipper de sjalot, het halve teentje knoflook en de halve ui fijn.
- Snij de champignons in plakjes.

Bereiding: 

1. Smelt 1 koffiel. boter in een pan en bak de helft van de fijngesnipperde ui glazig. Voeg de plakjes champignon toe en bak ze mooi bruin tot al het vocht verdampt is. Zet opzij.
2. Verhit de olijfolie in een andere pan en stoof de rest van de ui. Voeg de stukken staartvis en de gerookte spekblokjes toe. Meng 2 min. voorzichtig onder elkaar. Voeg de wijn, de groentebouillon, de azijn, de tijm en het laurierblaadje toe. Kruid met peper en zout. Laat 30 min. stoven op een zacht vuur. Voeg de laatste 10 min. de champignons toe.
3. Verhit intussen de arachideolie en 2 eetl. boter in een kookpot en stoof de fijngesnipperde sjalot en het knoflook glazig. Voeg de reepjes groenekool toe en kruid met peper en zout. Laat 15 min. stoven op een zacht vuur. Roer af en toe voorzichtig. Hou warm.
4. Lepel een beetje wijnsaus uit de pan met de staartvis in een kommetje en los er het maïszetmeel in op.
5. Giet de rest van de wijnsaus in een steelpannetje en breng aan de kook. Giet er beetje bij beetje het opgeloste maïszetmeel bij. Laat pruttelen tot u een gebonden saus hebt.

Afwerking

Schep de groenekool in het midden van de borden en verdeel er de stukken staartvis over. Overgiet met de rodewijnsaus. Serveer met gekookte aardappelen.

Tip

Nog groenekool over?
Een restje groenekool kan u verwerken in een lekkere stamppot met aardappelen, spekreepjes en een lepeltje mosterd.

Bereidingstijd: 

minder dan 60 minuten