Steengrill

Zuiderse steengrill

Ingrediënten: 

4personen
  • 4 chipolata's (beenhouwerij of diepvries)
  • 250 g biefstuk (beenhouwerij) of biefstuk chateaubriand (diepvries)
  • 3 sneden kalfsescalope (beenhouwerij)
  • 250 g kleine champignons
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 6 blaadjes basilicum
  • 16 ontpitte groene olijven (versmarkt)
  • 9 halfgedroogde kerstomaten (versmarkt)
  • 4 aardappelen
  • 125 g mozzarella
  • 4 maraskinokersen met steeltje (bokaal)
  • 6 eetl. rijstolie
  • 2 eetl. appelazijn
  • 2 eetl. sojasaus
  • peper en zout

Voorbereiding: 

(ontdooitijd + 30 min.)
  1. Laat diepvriesvlees volledig ontdooien.
  2. Rol elke chipolata rond 1 maraskinokers. Steek vast met een prikker.
  3. Snij de chateaubriand in 16 gelijke stukken en steek op een prikker met een olijf.
  4. Snij de mozzarella in dunne schijfjes. Verdeel enkele schijfjes mozzarella, 3 halfgedroogde tomaatjes en 2 basilicumblaadjes over elke snede kalfsescalope. Kruid met peper en zout. Rol het vlees strak op en snij in 16 gelijke stukjes. Steek vast met een prikker.
  5. Kook de aardappelen 25 min. in de schil in lichtgezouten water. Giet af en snij in schijfjes van 1 cm dik. Kruid met peper en zout.
  6. Verwijder intussen de pitjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij in 16 gelijke stukjes. Kook 10 min. in lichtgezouten water.
  7. Snij de ongeschilde courgette in 16 gelijke stukken en kook 5 min. in lichtgezouten water.
  8. Maak 16 kleine brochettes: steek telkens een stuk paprika, een stuk courgette en een champignon op een prikker.

Bereiding: 

  1. Schik het vlees, de aardappelschijfjes en de groentespiesjes op aparte schotels.
  2. Meng de appelazijn met de sojasaus en de rijstolie. Strijk er de ingrediënten mee in voor u ze bakt op de steengrill.


Tip
In de herfstperiode zorgt wild op de steengrill voor een origineel en feestelijk gerecht. Gebruik stukjes hert, kwartelfilet, struisvogel … Serveer met groenten als oesterzwammen of witloof. Snij deze laatste in de breedte in schijfjes van 1,5 cm dik en steek er een prikker in om alles samen te houden. Bestrijk met wat Luikse siroop en bak op de grill.


 

Bereidingstijd: 

40 minuten