Pizza Camembert met Romeinse sla en pancetta

Ingrediënten: 

4personen
  • Voor 2 porties pizzadeeg (4 personen):
  • 350 g bloem
  • 2.5 dl lauw water
  • 10 g verse gist (of 5 g droge gist)
  • 2 eetl. vloeibare honing
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 koffiel. zout
  • Voor het garnituur:
  • 50 g pancetta (charcuterie)
  • 6 Romeinse slaharten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 250 g camembert
  • 2 eetl. balsamicoazijn
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 koffiel. cayennepeper
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Voorbereiding: 

20 minuten + 15 minuten in de oven

- Roer de gist en de honing onder het lauwe water en laat 5 min. rusten. Voeg daarna 3 eetl. olijfolie toe.
- Schep de bloem en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet er het gistmengsel in. Meng er de bloem met een lepel beetje bij beetje onder.
- Kneed het deeg 5 min. op een met bloem bestrooid werkblad.
- Giet 1 eetl. olijfolie in een kom en leg er de deegbol in. Draai om zodat alle kanten bedekt zijn met olie. Leg het deeg op een plank of laat in de kom en bedek met een keukenhanddoek. Laat 1,5 à 2 u. rijzen.
- Verdeel het gerezen deeg in 2 porties en rol uit op een met bloem bestrooid werkblad. Doe dat eerst met een deegrol en trek het daarna nog meer uit elkaar met uw handen. Aan de zijkanten mag het deeg wat dikker blijven. Beleg met de gewenste ingrediënten.
- Snipper de sjalotten en de knoflookteentjes.
- Snij de Romeinse slaharten in reepjes.

Bereiding: 

1. Verwarm de oven voor op 225 °C.
2. Verhit de olijfolie in een pan en stoof de sjalotten en het knoflook glazig. Voeg de slareepjes toe en stoof 15 min. op een zacht vuurtje.
3. Snij ondertussen de camembert in schijfjes en de pancetta in repen.
4. Kruid de slareepjes met de cayennepeper, zwarte peper en zout en voeg de balsamicoazijn toe.
5. Verdeel de helft van de camembert over de pizzabodems en spreid er de warme sla over uit. Verdeel er de rest van de kaas en de pancetta over.
6. Bak de pizza’s 12 à 15 min. in de voorverwarmde oven.

Afwerking

Tip

- U kan vers pizzadeeg vooraf klaarmaken en 2 dagen in de koelkast bewaren. Of bewaar het in de diepvries. Haal het er dan wel 1 dag voor gebruik uit en laat volledig ontdooien in de koelkast.
- Bak de pizza’s altijd in een zo heet mogelijke oven. In de recepten op de volgende pagina’s vindt u telkens een oventemperatuur van 225 °C. Indien mogelijk mag u de temperatuur ook hoger zetten. Zo wordt de korst extra krokant. Bak de pizza’s dan wel niet langer dan 12 min.
- Laat het deeg lang genoeg rijzen (1,5 à 2 u.). Het vraagt wat geduld, maar het resultaat zal des te beter zijn.
- Ook het kneden van pizzadeeg is essentieel. Zo komt het rijsproces goed op gang.
- Gebruik brie of een andere zachte kaas in plaats van camembert. Of probeer deze pizza eens met in schijfjes gesneden geitenkaas.
- Liever vegetarisch? Vervang de pancetta door tofureepjes of vegetarische wokreepjes. Bak de reepjes eerst mooi goudbruin in 1 eetl. olijfolie. Verdeel ze dan over de Romeinse sla en leg er vervolgens de kaas op.

Bereidingstijd: 

minder dan 60 minuten