Parmentier van gehakt en groenten

Ingrediënten: 

4personen
  • 600 g gehakt van rund en varken (beenhouwerij)
  • 1 kleine courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 2 eetl. boter
  • 2 eetl. bloem
  • 1 eetl. paneermeel
  • 3 dl kippenbouillon (1/2 blokje opgelost in 3 dl heet water)
  • 1 koffiel. paprikapoeder
  • instantsausbinder (facultatief)
  • 800 g aardappelen
  • 2 eetl. boter
  • 1 eidooier
  • 1 kopje melk
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Voorbereiding: 

15 min.

- Snij de ongeschilde courgette in kleine blokjes.
- Snipper de ui fijn.
- Verwijder de pitjes en witte zaadlijsten uit de paprika's en snij het vruchtvlees in stukjes.
- Schil de aardappelen en snij in stukken.

Bereiding: 

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Smelt 1 eetl. boter in een grote kookpot en stoof de fijngesnipperde ui glazig. Voeg het gehakt toe, maak het los met een vork en bak gaar. Voeg de paprikastukjes toe.
3. Bestrooi met de bloem, schep om en giet er de kippenbouillon bij. Kruid met het paprikapoeder en laat 5 min. sudderen.
4. Voeg de courgetteblokjes toe en laat nog even garen. Bind eventueel met instantsausbinder.
5. Schep de bereiding in een hoge ovenschotel (± 24 op 18 cm).
6. Maak intussen de puree: kook de aardappelen ± 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en laat even drogen op het vuur. Pureer en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Voeg de melk, de boter en de eidooier toe. Meng goed.
7. Verdeel de aardappelpuree over de groente-gehaktbereiding en strijk glad. Bestrooi met het paneermeel en verdeel er 1 eetl. boter over in klontjes. Zet 25 min. in de voorverwarmde oven.

Tip
U kan de schotel al enkele uren vooraf ovenklaar maken (tot en met stap 6). Laat de schotel op het moment zelf 40 à 45 min. bakken in de voorverwarmde oven.

Bereidingstijd: 

30 min. + 25 min. in de oven