Mosselen ‘marinière’

Mosselen ‘marinière’

Ingrediënten: 

4personen
  • 4 kg mosselen (versmarkt)
  • 2 preien
  • 1/2 groene selder
  • 1/2 bosje peterselie
  • 2 uien
  • 1 eetl. boter
  • 25 cl pils (of witbier)
  • 2 blaadjes laurier
  • peper en zout
  • 1 eidooier
  • 1 eetl. citroensap
  • 2 eetl. verse peterselie
  • 1 eetl. verse kervel
  • 1 eetl. verse dragon
  • 2 eetl. vers bieslook
  • 2 eetl. dragonazijn
  • 3 eetl. maïsolie
  • 1 eetl. mosterd
  • peper en zout

Voorbereiding: 

15 minuten
  1. Snij de uien, preien, selder en het halve bosje peterselie grof.
  2. Snipper de verse kruiden voor de saus fijn.

Bereiding: 

  1. Smelt de boter in een ruime kookpot en stoof de ui zonder te laten kleuren. Voeg de grofgesneden groenten en de laurierblaadjes toe en kruid met peper en zout. Laat 2 min. stoven en giet er dan het bier bij. Dek af en laat nog 5 min. sudderen op een zacht vuur.
  2. Maak intussen de kruidensaus. Doe de eidooier, de mosterd en het citroensap in een kom. Meng al roerend met een klopper tot een stevige mayonaise terwijl u beetje bij beetje de maïsolie toevoegt. Voeg tot slot de dragonazijn, de fijngesnipperde verse kruiden en wat peper en zout toe.
  3. Doe de mosselen in de pot. Dek af en laat 5 min. koken. Schud of schep daarna de mosselen goed om (zodat de onderste mosselen boven komen te liggen) en laat opnieuw 5 min. koken. Herhaal indien nodig. De mosselen zijn gaar als ze mooi open zijn.

Afwerking

Dien onmiddellijk op met het kruidensausje en frietjes of stokbrood.

Tip

  1. Leng het kruidensausje net voor het opdienen eventueel aan met ± 2 eetl. kookvocht van de mosselen.
  2. Vervang het bier door droge witte wijn.
  3. Gebruik mosselen zo snel mogelijk na aankoop. Spoel ze vlak voor het koken grondig om mogelijke zandresten te verwijderen. Laat ze zeker niet weken in water, want dan verliezen ze hun smaak.
  4. Vul de kookpot niet meer dan 2/3 l, zo kan u de mosselen gemakkelijker omschudden. Het is trouwens handiger én beter voor de smaak als u ze verdeelt over kleinere kookpotten of in individuele mosselpotten klaarmaakt.
  5. Zeef het kookvocht en gebruik het als basis voor een soep. Voeg er wat fijngesneden groenten en wat overgebleven mosselen aan toe.

 

Bereidingstijd: 

45 à 50 minuten