
Konijn met pruimen
Ingrediënten:
4personen- 1 konijn (beenhouwerij) (of 4à 6 bouten of ruggen (Colruyt-beenhouwerij)
- 200 g gerookte spekblokjes
- 200 g champignons
- 2 stengels witte selder
- 3 wortelen
- 4 rode uien
- 300 g gedroogde ontpitte pruimen
- 3 sneetjes peperkoek (zonder suikerparels)
- 3 eetl. olijfolie
- 3 dl rode wijn
- 1 eetl. mosterd 'grof gemalen'
- 3 takjes peterselie (vers)
- 5 jeneverbessen (gedroogd)
- 1 koffiel. tijm (gedroogd)
- 1 koffiel. Provençaalse kruiden
- 1 blaadje laurier
- peper en zout
- instantsausbinder (facultatief)
Voorbereiding:
1uur en 10 minuten de dag voordien en 15 minuten de dag zelf- Snij de uien in stukken.
- Snij de wortelen in blokjes.
- Snij de champignons in stukjes.
- Snij de selder in kleine blokjes.
- Snipper de peterselie fijn.
- Bestrijk de peperkoek met de mosterd.
Bereiding:
De dag voordien (1 u 10 min.)
1 Bak het spek zonder toegevoegde vetstof gedurende 5 min. in een kookpot. Schep het uit de kookpot en zet opzij.
2 Voeg 3 eetl. olijfolie toe aan het braadvet van het spek en bak de konijnendelen aan alle kanten goudbruin gedurende 5 min. Voeg de peperkoek met mosterd toe, alsook de tijm, de Provençaalse kruiden, de laurier, de jeneverbessen, 3 dl rode wijn en 3 dl water (of zoveel water dat het vlees net onderstaat). Kruid met peper en zout en laat 30 min. afgedekt sudderen.
3 Voeg de uien, de champignons, de wortelen, de selder en de spekjes toe en laat 20 min. afgedekt verder sudderen.
4 Voeg de ontpitte pruimen toe en laat 10 min. sudderen.
De dag zelf (15 min.)
5 Verwarm zachtjes, bind de saus eventueel met instantsausbinder en werk af met peterselie.
Afwerking
Serveer met natuuraardappelen of knolselderpuree.
Tip
U kan de wijn ook vervangen door bruin bier (bv. donker tafelbier).