Konijn met pruimen

Konijn met pruimen

Ingrediënten: 

4personen
  • 1 konijn (beenhouwerij) (of 4à 6 bouten of ruggen (Colruyt-beenhouwerij)
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 200 g champignons
  • 2 stengels witte selder
  • 3 wortelen
  • 4 rode uien
  • 300 g gedroogde ontpitte pruimen
  • 3 sneetjes peperkoek (zonder suikerparels)
  • 3 eetl. olijfolie
  • 3 dl rode wijn
  • 1 eetl. mosterd 'grof gemalen'
  • 3 takjes peterselie (vers)
  • 5 jeneverbessen (gedroogd)
  • 1 koffiel. tijm (gedroogd)
  • 1 koffiel. Provençaalse kruiden
  • 1 blaadje laurier
  • peper en zout
  • instantsausbinder (facultatief)

Voorbereiding: 

1uur en 10 minuten de dag voordien en 15 minuten de dag zelf

- Snij de uien in stukken.

- Snij de wortelen in blokjes.

- Snij de champignons in stukjes.

- Snij de selder in kleine blokjes.

- Snipper de peterselie fijn.

- Bestrijk de peperkoek met de mosterd.

Bereiding: 

De dag voordien (1 u 10 min.)
1 Bak het spek zonder toegevoegde vetstof gedurende 5 min. in een kookpot. Schep het uit de kookpot en zet opzij.

2 Voeg 3 eetl. olijfolie toe aan het braadvet van het spek en bak de konijnendelen aan alle kanten goudbruin gedurende 5 min. Voeg de peperkoek met mosterd toe, alsook de tijm, de Provençaalse kruiden, de laurier, de jeneverbessen, 3 dl rode wijn en 3 dl water (of zoveel water dat het vlees net onderstaat). Kruid met peper en zout en laat 30 min. afgedekt sudderen.

3 Voeg de uien, de champignons, de wortelen, de selder en de spekjes toe en laat 20 min. afgedekt verder sudderen.

4 Voeg de ontpitte pruimen toe en laat 10 min. sudderen.

De dag zelf (15 min.)
5 Verwarm zachtjes, bind de saus eventueel met instantsausbinder en werk af met peterselie.

Afwerking

Serveer met natuuraardappelen of knolselderpuree.

Tip

U kan de wijn ook vervangen door bruin bier (bv. donker tafelbier).

Bereidingstijd: 

Meer dan 60 minuten