Konijn

Konijn met pruimen

Ingrediënten: 

4personen
  • 1 konijn of 4 à 6 bouten of ruggen (Colruyt-beenhouwerij)
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 250 g champignons
  • 3 wortelen
  • 3 takjes verse peterselie
  • 2 stengels witte selder
  • 4 rode uien
  • 200 g gedroogde ontpitte pruimen
  • 2 sneetjes peperkoek (zonder suikerparels)
  • 1 eetl. mosterd 'grof gemalen'
  • 3 dl rode wijn
  • 3 eetl. olijfolie
  • 5 jeneverbessen
  • 1 koffiel. tijm (gedroogd)
  • 1 koffiel. Provençaalse kruiden
  • 1 blaadje laurier
  • instantsausbinder (facultatief)

Voorbereiding: 

15 minuten
  1. Snij de rode uien in stukken.
  2. Snij de wortelen in blokjes.
  3. Snij de champignons in stukjes.
  4. Snij de witte selder in kleine blokjes.
  5. Besmeer de peperkoek met de mosterd.

Bereiding: 

De dag voordien (1 u. 10 min.)

  1. Bak het spek 5 min. in een kookpot met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Schep het uit de kookpot en zet opzij.
  2. Giet de olijfolie in dezelfde kookpot en bak de stukken konijn 5 min. goudbruin aan alle kanten. Voeg de peperkoek met mosterd toe, samen met de tijm, de Provençaalse kruiden, de laurier, de jeneverbessen, de rode wijn en 3 dl water (het vlees moet net onderstaan). Kruid met peper en zout en laat 30 min. afgedekt sudderen.
  3. Voeg de rode uien, de champignons, de wortelen, de witte selder en de spekblokjes toe en laat 20 min. afgedekt verder sudderen.
  4. Voeg de ontpitte gedroogde pruimen toe en laat nog 10 min. sudderen.

Op het moment zelf (15 min.)

  1. Verwarm het konijn met pruimen op een zacht vuur. Bind de saus eventueel met instantsausbinder. Snipper de peterselie fijn en werk er het gerecht mee af.

Afwerking

Serveer met gekookte aardappelen of knolselderpuree.

Tip

U kan de wijn ook vervangen door bruin bier (bv. donker tafelbier).

 

 

 

Bereidingstijd: 

1 uur 40 minuten