Kalfsblanquette

Kalfsblanquette

Ingrediënten: 

4personen
  • 600 g kalfsblanquette (beenhouwerij)
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 150 g gehaktballetjes (diepvries)
  • 150 g champignons
  • 5 wortelen
  • 3 stengels witte selder
  • 1 prei
  • 4 takjes peterselie
  • 15 zilveruitjes (bokaal)
  • 15 augurken (bokaal)
  • 1 eetl. kappertjes (bokaal)
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 2 dl kippenbouillon (1/2 blokje opgelost in 2 dl heet water)
  • 3 eetl. olijfolie
  • 1 takje tijm (gedroogd)
  • 1 blaadje laurier
  • 1 kruidnagel
  • 4 jeneverbessen
  • het sap van 1/2 citroen
  • 2 eetl. lichte room
  • 1 eidooier
  • 2 eetl. bloem
  • peper en zout

Voorbereiding: 

15 minuten
  1. Snij de selder, prei en wortelen in blokjes van 2 cm en snij de champignons in 2 of in 4.
  2. Snij de augurkjes in schijfjes.
  3. Snipper de peterselie fijn.

Bereiding: 

De dag voordien (1 u. 30 min.)

  1. Verhit de olijfolie in een kookpot en bak de stukjes vlees en de blokjes gerookt spek aan alle kanten mooi bruin. Bak het vlees in porties en doe niet te veel tegelijk in de kookpot.
  2. Voeg de bouillon en de wijn toe en leng indien nodig aan met een beetje water, zodat het vlees bijna onderstaat.
  3. Breng zachtjes aan de kook en doe er de groenten en de gedroogde kruiden bij. Laat 1 u. 30 min. afgedekt sudderen op een matig vuur.
  4. Voeg de zilveruitjes, de schijfjes augurk, de kappertjes en de diepgevroren gehaktballetjes toe. Neem de pan van het vuur en zet koel weg tot de volgende dag.

De dag zelf (30 min.)

  1. Neem een kopje kookvocht uit de kookpot. Zet de kookpot op een zacht vuur en warm de kalsblanquette op.
  2. Meng de bloem eerst in het kopje met het koude kookvocht. Meng daarna voorzichtig door de warme bereiding om lichtjes te binden. 
  3. Roer de eidooiers los met 2 lepels saus en meng door de bereiding. Voeg de room en het citroensap toe. Laat alles nog even goed warm worden. Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking

Serveer goed warm met rijst. Bestrooi met peterselie.

Bereidingstijd: 

2 uur 15 minuten