Haring

Haringsalade met rode biet en aardappeltjes

Ingrediënten: 

4personen
  • 500 g gestoomde rode bieten (versmarkt)
  • 1/2 venkelknol (of 1 kleine knol)
  • 5 cm preiwit
  • 1 appel (bv. jonagold)
  • 1,5 eetl. citroensap
  • 4 middelgrote vastkokende aardappelen
  • 12 haringfilets in azijn (bokaal)
  • 1 koffiel. azijn
  • 2 dl extra lichte room (5 à 8 % V.G.)
  • 1 koffiel. mierikswortel (bokaal)
  • peper en zout

Bereiding: 

  1. Breng lichtgezouten water samen met de azijn aan de kook in een kookpot. Schil de aardappelen en snij in blokjes. Kook 5 à 10 min. gaar. Giet af en laat even afkoelen.
  2. Snij intussen de ongeschilde appel in heel kleine stukjes en besprenkel met 1 eetl. citroensap.
  3. Snij de uitgelekte rode bieten in schijfjes (hou 4 schijfjes apart voor de afwerking). Snij de overige schijfjes in blokjes van ± 1 cm.
  4. Snij het preiwit in dunne ringen en de venkel in kleine stukjes.
  5. Meng de preiringen met de stukjes appel en venkel en de blokjes aardappel en rode biet.
  6. Meng de mierikswortel en de rest van het citroensap onder de room en klop tot de saus wat indikt. Kruid met peper en zout.

Afwerking
Verdeel de salade over 4 borden en leg er telkens 3 haringfilets rond. Geef er de saus met mierikswortel en de schijven rode biet bij. Serveer met bruin brood.

Voor een leuke presentatie maakt u de salade in de vorm van een vis: schik een portie salade in het midden en leg er de haringfilets rond in de vorm van een vis. Snij voor de staarten 4 driehoeken uit de apart gehouden schijven rode biet en verdeel ze over de borden.

 

 


 

Bereidingstijd: 

25 minuten

Wat drinkt u erbij?