
Haringsalade met rode biet en aardappeltjes
Ingrediënten:
4personen- 500 g gestoomde rode bieten (versmarkt)
- 1/2 venkelknol (of 1 kleine knol)
- 5 cm preiwit
- 1 appel (bv. jonagold)
- 1,5 eetl. citroensap
- 4 middelgrote vastkokende aardappelen
- 12 haringfilets in azijn (bokaal)
- 1 koffiel. azijn
- 2 dl extra lichte room (5 à 8 % V.G.)
- 1 koffiel. mierikswortel (bokaal)
- peper en zout
Bereiding:
- Breng lichtgezouten water samen met de azijn aan de kook in een kookpot. Schil de aardappelen en snij in blokjes. Kook 5 à 10 min. gaar. Giet af en laat even afkoelen.
- Snij intussen de ongeschilde appel in heel kleine stukjes en besprenkel met 1 eetl. citroensap.
- Snij de uitgelekte rode bieten in schijfjes (hou 4 schijfjes apart voor de afwerking). Snij de overige schijfjes in blokjes van ± 1 cm.
- Snij het preiwit in dunne ringen en de venkel in kleine stukjes.
- Meng de preiringen met de stukjes appel en venkel en de blokjes aardappel en rode biet.
- Meng de mierikswortel en de rest van het citroensap onder de room en klop tot de saus wat indikt. Kruid met peper en zout.
Afwerking
Verdeel de salade over 4 borden en leg er telkens 3 haringfilets rond. Geef er de saus met mierikswortel en de schijven rode biet bij. Serveer met bruin brood.
Voor een leuke presentatie maakt u de salade in de vorm van een vis: schik een portie salade in het midden en leg er de haringfilets rond in de vorm van een vis. Snij voor de staarten 4 driehoeken uit de apart gehouden schijven rode biet en verdeel ze over de borden.
Bereidingstijd:
25 minuten