Gerookte zalm

Duo van zalm met mango en venkel

Ingrediënten: 

4personen
  • 1 Atlantische zalmsteak (diepvries)
  • 150 g gerookte zalm
  • 1 kleine venkelknol
  • 1/2 rijpe mango
  • 2 limoenen
  • 1,5 cm gember
  • 3 takjes verse koriander
  • 2 eetl. olijfolie
  • peper en zout
  • 1/3 plantje dille
  • 1 koffiel. mosterd
  • 1 mespuntje suiker
  • 6 eetl. olijfolie
  • 1,5 eetl. wittewijnazijn

Voorbereiding: 

10 minuten
  1. Laat de zalm oppervlakkig ontdooien.
  2. Verwijder de schil van 1 goed gewassen limoen en snij fijn. Pers beide limoenen.
  3. Schil de gember en rasp fijn.
  4. Hak de korianderblaadjes fijn en snipper de dille (u hebt 1 eetl. nodig).

Bereiding: 

  1. Meng de gember, de koriander, de helft van het limoensap en 1 koffiel. limoenzeste (hou een beetje zeste opzij voor de afwerking). Breng op smaak met peper en zout.
  2. Leg de sneetjes gerookte zalm naast elkaar op een plat bord en overgiet met de rest van het limoensap en 2 eetl. olijfolie. Breng op smaak met peper en laat 2 u. marineren in de koelkast.
  3. Verwijder het bruine deel van de zalmsteak en snij de steak in kleine blokjes.
  4. Snij de venkel in blokjes of rasp fijn. Hou het groen apart voor de afwerking.
  5. Snij de halve mango in blokjes ter grootte van de stukjes zalm.
  6. Meng de blokjes zalm, de venkel, de mango en het gekruide limoensap. Laat de zalmtartaar minstens 2 u. marineren in de koelkast.
  7. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing.

Afwerking

Maak een torentje van de zalmtartaar in het midden van elk bord (met behulp van een rond vormpje, druk goed aan), en leg er wat takjes venkelgroen op. Leg de gerookte zalm op één kant van het bord, giet er een beetje dressing over en garneer met de limoenzeste. Serveer met een stukje ciabatta of stokbrood.

Bereidingstijd: 

2 uur 25 minuten