
Gentse waterzooi
Ingrediënten:
4personen- 800 g borstfilet van braadkip (beenhouwerij)
- 5 stengels groene selder
- 3 preiwitten
- 3 wortelen
- het sap van 1/2 citroen
- 6 takjes verse peterselie
- 500 g krielaardappelen
- 1 ui
- 1 eidooier
- 2 dl lichte room
- 1 eetl. boter
- 1 eetl. bloem
- 2 blokjes kippenbouillon
- 2 dl droge witte wijn
- 1 blaadje laurier
- 1 koffiel. tijm (gedroogd)
- peper en zout
Voorbereiding:
15 minuten- Snij de wortelen en de selder in gelijke staafjes van 2 op 1 cm.
- Snij de preiwitten in ringen van 1/2 cm.
- Boen de krielaardappelen.
- Snipper de ui en de peterselie fijn.
Bereiding:
- Breng 1,5 L water aan de kook in een grote kookpot, samen met de witte wijn, de tijm, het laurierblaadje, de bouillonblokjes en de peterselie (hou wat peterselie opzij voor de afwerking). Voeg de kipfilets toe, dek af en laat 20 min. zachtjes sudderen.
- Smelt ondertussen de boter in een kookpot en stoof de fijngesnipperde ui glazig. Voeg de gesneden groenten toe en laat 10 min. zachtjes stoven. Bestrooi met de bloem en meng alles goed door elkaar.
- Haal de kipfilets uit de bouillon en snij in repen van 1 à 2 cm. Giet de bouillon door een zeef over de groentjes. Roer goed tot de soep lichtjes gebonden is.
- Voeg de krielaardappelen in de schil toe en laat 20 min. sudderen op een zacht vuur.
- Klop ondertussen de eidooier met de room los en meng er het citroensap onder. Roer samen met de kippenreepjes door de soep en kruid naar smaak met peper en zout.
Afwerking
Werk af met de rest van de fijngesnipperde peterselie en geef er een stukje ciabatta bij.
Bereidingstijd:
1 uur
Wat drinkt u erbij?
|