Gebraden kip

Gebraden kip met gebakken appeltjes

Ingrediënten: 

4personen
  • 1 kip Val Dieu (beenhouwerij)
  • 4 appelen
  • 1 citroen
  • 1 eetl. boter
  • 1 eetl. suiker
  • instantsausbinder
  • 2 dl gevogeltefond (bokaal)
  • 2 eetl. olijfolie
  • peper en zout

Voorbereiding: 

10 minuten
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Rol ondertussen met de platte kant van de handpalm enkele keren over de citroen. Snij doormidden en bestrijk de kip volledig met een halve citroen. Kruid de kip binnenin en aan de buitenkant goed met peper en zout. Schik in een ovenschotel. 

Bereiding: 

  1. Verdeel de boter in klontjes over de kip en zet ± 1 u. 20 min. in de voorverwarmde oven. Wanneer u in de kip prikt, moet het braadvocht doorzichtig zijn.
  2. Schil tegen het einde van de braadtijd de appelen en snij telkens in een 8-tal partjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de appelpartjes goudbruin (ze mogen nog licht krokant zijn binnenin). Bestrooi met de suiker. 
  3. Haal de kip uit de ovenschotel en hou warm. Giet het braadvet weg, blus met de gevogeltefond en schraap de braadresten los. Doe in een steelpan en breng aan de kook. Bind lichtjes met wat instantsausbinder.

Afwerking

Verdeel de kip in stukken en serveer met de gebakken appeltjes en gekookte rijst of kroketten.

Tip voor kids

Vervang de gebakken appelpartjes door zelfgemaakte appelcompote. Schil 1 kg appelen, snij in blokjes en doe in een kookpot met een bodempje water. Dek af en laat op een matig vuur garen. Schep regelmatig om, zodat de compote niet aanbrandt. Voeg nog wat suiker toe voor een zoetere toets. 

 

Bereidingstijd: 

1 uur 40 minuten