Fruitsla

Fruitsla met sabayon

Ingrediënten: 

6personen
  • vers seizoenfruit (bv. 2 kiwi’s, 1/4 ananas, 1 perzik of nectarine, 1/4 meloen, enkele aardbeien …)
  • het sap van 2 sinaasappelen
  • het sap van 1/2 citroen
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetl. suiker
  • 4 eidooiers
  • 4 eetl. suiker (afgestreken)
  • 4 eetl. Muscat de Rivesaltes (witte likeurwijn)
  • 1 vanillestokje

Voorbereiding: 

( ± 3 u. vooraf)
  1. Snij de ananas in fijne schijfjes. Breng het sap van 1 sinaasappel aan de kook met 2 eetl. suiker. Voeg de ananasschijfjes toe en laat 30 min. sudderen op een matig vuur. Laat de ananas daarna afkoelen in het sap.
  2. Schik de ananas met het sap in een brede schotel. Giet er het sap van 1/2 citroen en 1 sinaasappel bij en voeg de vanillesuiker toe. Meng goed.
  3. Snij ook de rest van het fruit in heel dunne partjes of schijfjes (2 à 3 mm dik). Voeg toe aan de schotel en laat minstens 3 u. marineren.

Bereiding: 

  1. Maak de sabayon: doe de eidooiers, de suiker en de Muscat de Rivesaltes in een grote steelpan. Snij het vanillestokje in de lengte open, schraap de pitjes eruit met een scherp mesje en doe ze in de pan.
  2. Zet de steelpan in een grotere kookpot met heet water (au bain-marie) en klop krachtig op (eventueel met de kloppers van de mixer). Haal de steelpan uit het water van zodra het mengsel dik en luchtig wordt (koken mag zeker niet, anders gaat de sabayon schiften). Blijf nog even kloppen zodat de sabayon niet aan de bodem koekt.

Afwerking
Laat de sneetjes gemarineerd fruit lichtjes uitlekken en verdeel ze over diepe borden of brede coupes. Giet er de warme sabayon over.

 

 

Bereidingstijd: 

10 minuten