Everzwijnengebraad met konfijt van ui en sinaasappel

Ingrediënten: 

4personen
  • 1 kg everzwijnengebraad (beenhouwerij - alleen tijdens wildseizoen)
  • 500 g oesterzwammen
  • 3 sinaasappelen
  • 1 kg aardappelen
  • 2 grote uien
  • 2 eetl. boter
  • 1 eetl. suiker
  • 1 eetl. roze bessen (bokaal)
  • 3 eetl. mosterd ‘grof gemalen’
  • 3 dl wildfond (bokaal)
  • 2 eetl. olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • instantsausbinder (facultatief)

Voorbereiding: 

15 min.

- Verwarm de oven voor op 250 °C.
- Pers intussen 1 sinaasappel. Pel de andere 2 sinaasappelen tot op het vruchtvlees en snij de partjes van tussen de vliezen. Doe dit boven een kom om het sap op te vangen.
- Schil de aardappelen.
- Snij de uien in fijne ringen.

Bereiding: 

1. Leg het everzwijnengebraad in een ovenschaal, verdeel er 1 eetl. boter over, en kruid met peper en zout. Zet 15 min. in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur tot 200 °C en laat nog 35 à 40 min. bakken.  
2. Doe intussen de uiringen, het sinaasappelsap, de suiker en de roze bessen in een kookpot. Laat 25 min. sudderen op een zacht vuur. Voeg de sinaasappelpartjes de laatste 3 min. toe.
3. Kook de aardappelen 15 min. in lichtgezouten water. Giet af en laat even drogen op het vuur. Pureer en meng er 1 eetl. boter en de mosterd onder. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
4. Verhit de olijfolie in een pan en bak de oesterzwammen 5 min. Kruid met peper en zout.
5. Haal het gebraad uit de ovenschaal, giet er de wildfond in en schraap de braadresten los. Giet de saus in een steelpan en laat even inkoken. Kruid met peper en zout, en bind eventueel met instantsausbinder.

Afwerking

Snij het gebraad in sneden en verdeel over de borden. Lepel er wat saus rond en geef er wat konfijt van ui en sinaasappel, oesterzwammen en mosterdpuree bij.

Tip

Pas de baktijd van het gebraad aan zijn grootte en gewicht aan. Reken 50 à 55 min. voor een gebraad van 1 kg en gemiddelde grootte. Verminder de baktijd met 10 à 15 min. als het gebraad lang en plat is. Voor een gebraad van meer dan 1 kg rekent u 10 à 15 min. meer voor elke bijkomende 250 g. Everzwijn eet u het best goed doorbakken of licht rosé.
 

Bereidingstijd: 

30 min. + 55 min. in de oven