Eend met portosaus en risotto met bospaddestoelen

Eend met portosaus en risotto met bospaddestoelen

Ingrediënten: 

4personen
  • 3 eendenborstfilets (beenhouwerij)
  • 80 g rucola
  • 1 granaatappel
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 80 g gedroogde bospaddenstoelen
  • 60 g parmezaan (blok)
  • 1 eetl. boter
  • 2 dl lichte room
  • 250 g risottorijst
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl porto
  • 7 dl kippenbouillon (1 blokje opgelost in 7 dl heet water)
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 tijmtakje (gedroogd)
  • peper en zout

Voorbereiding: 

30 minuten

- Laat de paddenstoelen 10 min. weken in 5 dl heet water. Knijp uit en snij de paddenstoelen iets fijner.
- Snipper het knoflook, de ui en de sjalotten fijn.
- Snij de granaatappel middendoor en verwijder de pitjes van tussen de vliezen.
- Rasp de parmezaan.

Bereiding: 

1. Verhit de olijfolie in een kookpot en bak de ui en het knoflook glazig. Voeg de rijst toe en bak glazig.
2. Blus met de witte wijn en laat op een hoog vuur verdampen. 
3. Voeg de paddenstoelen toe en beetje bij beetje de bouillon. Laat zacht garen tot het vocht is opgenomen. Meng er de parmezaan en de boter onder.
4. Maak de saus: doe de sjalotten, tijm, laurier en porto in een steelpan en laat inkoken op een hoog vuur. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot de gewenste dikte. Kruid met peper en zout. Verwijder de tijm en laurier. 
5. Verhit een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof en leg er de eendenborstfilets in, met de velkant naar onder. Laat ± 12 min. bakken op een matig vuur. Giet regelmatig het braadvet weg. Draai om en laat nog ± 6 min. bakken (eend wordt rosé gegeten). Kruid met peper en zout.

Bereidingstijd: 

Minder dan 60 minuten

Wat drinkt u erbij?