Coq-au-vin

Coq-au-vin

Ingrediënten: 

5personen
  • 1 kip Val Dieu (beenhouwerij)
  • 200 g gerookt spek (in dikke sneden)
  • 250 g champignons
  • 5 takjes verse peterselie
  • 5 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetl. boter
  • 3 eetl. bloem
  • 70 g tomatenpuree
  • 5 dl rode wijn
  • 1/2 dl cognac
  • 5 dl kippenbouillon (1 blokje opgelost in 5 dl heet water)
  • 1 blaadje laurier
  • 1 koffiel. tijm
  • peper en zout
  • instantsausbinder (facultatief)

Voorbereiding: 

15 minuten
  1. Snij de kip in stukken.
  2. Kruid de bloem met peper en zout. Wentel de stukken kip in de bloem en schud de overtollige bloem af.
  3. Snij het spek in reepjes van 1 cm.
  4. Snij de sjalotten in 2 of 4 en snij de champignons in 4 of 6.
  5. Snipper de knoflookteentjes en 2 takjes verse peterselie fijn.

Bereiding: 

  1. Smelt 2 eetl. boter in een kookpot en bak de stukken kip aan alle kanten goudbruin. Haal uit de kookpot en giet het vet weg.
  2. Smelt 1 eetl. boter in dezelfde kookpot en stoof de champignons ± 5 min. Haal uit de kookpot en zet opzij.
  3. Bak de spekreepjes en fijngesneden sjalotten 10 min. goudbruin in dezelfde pan.
  4. Voeg opnieuw de stukken kip toe en overgiet met de cognac, de wijn, de kippenbouillon en de tomatenpuree. Kruid met het laurierblad, de tijm, de fijngesnipperde knoflook en 3 takjes verse peterselie. Verlaag het vuur en laat 45 à 50 min. afgedekt stoven op een zacht vuur.
  5. Verwijder het laurierblad en de takjes peterselie 5 min. voor het einde van de bereiding. Haal de stukken kip uit de pan en hou warm.
  6. Voeg de stukken champignon toe en laat de saus nog even goed opwarmen. Bind eventueel met instantsausbinder.

Afwerking

Verdeel de stukken kip met de saus over de borden. Werk af met de fijngesnipperde peterselie en dien op met kroketten.

Bereidingstijd: 

1 uur 15 minuten