Côte à l'os

Gegrilde côte à l'os

Ingrediënten: 

4personen
  • 1 kg dunne lende met been (beenhouwerij)
  • 1/2 tomaat
  • 3 sjalotten
  • 2 eetl. boter
  • 100 g zure room
  • 1,5 koffiel. mosterd
  • 10 fijne augurken (bokaal)
  • 2 dl kalfsfond (bokaal)
  • 1 eetl. olijfolie
  • zwarte peper (molen)

Voorbereiding: 

15 minuten
  1. Snipper de sjalotten heel fijn.
  2. Snij de augurken in schijfjes.
  3. Pel de halve tomaat (dat gaat makkelijk als u hem 10 sec. onderdompelt in kokend water). Ontpit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
  4. Verhit de boter in een pan en stoof de fijngesnipperde sjalotten glazig op een zacht vuur. Giet er de kalfsfond bij en laat tot de helft inkoken.
  5. Voeg de blokjes tomaat en de augurkschijfjes toe, samen met de mosterd en de zure room. Laat inkoken tot de gewenste dikte en breng op smaak met zwarte peper en zout.

Bereiding: 

  1. Strijk het vlees in met de olijfolie.
  2. Bak het vlees 4 min. aan elke kant op een matig warme barbecue (hebt u liever vlees à point of bien cuit, verleng dan de baktijd).
  3. Verwarm de saus intussen op een hoekje van de barbecue.

Afwerking

Snij het been van het vlees en verdeel het vlees in dunne, schuine sneetjes. Geef er de saus apart bij en dien op met een gemengde salade en een aardappel in de schil.

Tip

  1. Tartaarsaus: meng 10 eetl. mayonaise met eieren met 20 fijngesnipperde augurken, 10 uitjes (bokaal), 2 eetl. fijngesnipperd bieslook, 4 à 5 druppels worcestersaus, 1/2 koffiel. zachte mosterd, peper en zout. Zet enkele uren koel weg. U kan eventueel nog 1 geplet hardgekookt eitje toevoegen.
  2. U kan de côte à l'os ook flamberen met jenever voor u het vlees snijdt. Doe dit ver genoeg van de barbecue.
  3. Aardappelen in de schil: boen 4 aardappelen schoon en kook ± 20 min.  gaar in lichtgezouten water (of maak ze klaar in de microgolfoven: prik enkele keren met een vork in de aardappelen en zet 10 min. afgedekt in de microgolfoven, zonder toevoeging van water). Wikkel elke aardappel in 2 vellen aluminiumfolie en verwarm op de barbecue. Verwijder het buitenste vel aluminiumfolie en dien op met een lepel zure room.

Bereidingstijd: 

25 minuten