Blinde vinken met erwtjes en worteltjes

Ingrediënten: 

4personen
  • 4 blinde vinken (vogels zonder kop, beenhouwerij)
  • 250 g erwten (diepvries)
  • 300 g wortelen
  • 2 bosjes lente-uitjes
  • 6 sjalotten
  • 2 dl appelsap (of water)
  • 3 eetl. olijfolie
  • 20 g boter
  • 3 takjes peterselie (vers)
  • 2 koffiel. tijm (gedroogd)
  • 1 blaadje laurier
  • 1 koffiel. paprikapoeder
  • 1 koffiel. marjolein (gedroogd)
  • peper en zout

Voorbereiding: 

10 minuten

- Snipper de peterselie fijn.
- Snij de wortelen in staafjes van 3 cm.
- Snij de jonge uitjes in stukken van 3 cm.
- Snij de sjalotten in stukken.

Bereiding: 

(20 min.)

1 Verhit de olijfolie en bak de blinde vinken aan elke kant goudbruin (diepgevroren vlees hoeft u vooraf niet te ontdooien). Voeg de sjalotten, het laurierblaadje, 1 koffiel. tijm, de marjolein, het paprikapoeder en het appelsap (of water) toe en laat 15 min. afgedekt stoven. Kruid met peper en zout.
2 Haal de vinken uit het kookvocht en verwijder het laurierblaadje. Mix het kooknat met de sjalotten zodat u een vaste saus bekomt en leg de vinken er terug in. Hou warm.
3 Smelt de boter zachtjes in een andere kookpot en voeg de worteltjes, de diepgevroren erwtjes, en 1 koffiel. tijm toe. Giet er 1 dl water bij, dek af en laat 5 min. sudderen.
4 Voeg de jonge uitjes toe en laat nog 3 min. sudderen tot de worteltjes beetgaar zijn.

Afwerking

Serveer de blinde vinken op een groentebedje en geef er de saus en krielaardappelen in de schil bij. Bestrooi met peterselie.

Voor diepvriesvlees
Laat in stap 1 gedurende ± 30 min. zachtjes stoven in het vocht (voeg indien nodig nog wat vocht toe).

Tip

Varianten
- U kan dit recept ook klaarmaken met Ardense vinken.
- U kan het appelsap vervangen door Muscat de Rivesaltes of kriekbier.
- U kan aan de saus fijngesneden gedroogde abrikozen toevoegen (laat die eerst weken in bv. groentebouillon).
- In plaats van water, kan u ook sinaasappelsap aan de groenten toevoegen.
- U kan de gewone erwtjes vervangen door peulerwtjes.

Bereidingstijd: 

minder dan 30 minuten

Wat drinkt u erbij?