Biefstuk met hofmeesterboter en frietjes

Ingrediënten: 

4personen
  • 600 g biefstuk (beenhouwerij) (± 2 cm)
  • 2 bosjes waterkers
  • 1 kropsla
  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 1 eetl. boter
  • 1 eetl. olijfolie
  • 0.25 citroen (alleen het sap)
  • 6 takjes peterselie (vers)
  • peper en zout

Voorbereiding: 

5 minuten

- Snipper de peterselie fijn en pers het sap uit 1/4 citroen.

- Meng 100 g boter met de peterselie en breng op smaak met het citroensap, peper en zout. Leg deze mengeling op een vel aluminiumfolie en rol op tot een worstje. Laat minimaal 1 u opstijven in de koelkast.

Bereiding: 

10 min.
1 Verhit 1 eetl. boter en 1 eetl. olijfolie samen in een braadpan. Schroei de biefstukken dicht gedurende 1 à 2 min. Probeer ze niet te verschuiven. Draai de biefstukken om zonder ze te prikken (anders gaat het sap verloren). Schroei opnieuw 1 à 2 min. dicht. Wacht met kruiden tot het einde van de baktijd (want zout onttrekt vocht aan rauw vlees).

2 Giet het braadvet weg als het vlees gebakken is, anders is uw saus vettig en kan ze schiften. Maak de braadresten los met een scheutje water en breng aan de kook. Kruid eventueel nog wat bij met peper en zout.
Afwerking: 
Serveer de steaks met een streepje vleessaus. Plaats ook een toefje waterkers op de borden en leg hierop enkele schijfjes hofmeesterboter. Dien op met frietjes, waterkers en sla, en voor de liefhebbers wat zelfgemaakte mayonaise.
Tip: 
Voor diepvriesvlees

- Diepvriesvlees met een glad oppervlak hoeft u vooraf niet te ontdooien. Vlees met een onregelmatig oppervlak (bv. gepelde biefstuk) laat u best oppervlakkig ontdooien.

- De bereiding blijft gelijk. Doe niet te veel vlees ineens in de pan om te vermijden dat de temperatuur te fel daalt waardoor het vlees niet kan dichtschroeien.

Bereidingstijd: 

minder dan 30 minuten