Balletjes in tomatensaus

Ingrediënten: 

4personen
  • 600 g gehakt (bv. varken + kalf, Colruyt-beenhouwerij)
  • 1,5 kg tomaten
  • 2 sjalotten
  • 1 grote ui
  • 1 ei
  • 3 eetl. paneermeel
  • 1 klontje suiker
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 blokje vleesbouillon
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 koffiel. Provençaalse kruiden
  • 1 koffiel. basilicum (gedroogd)
  • 1 koffiel. tijm (gedroogd)
  • peper en zout

Voorbereiding: 

25 minuten
  1. Pel de tomaten (dat gaat makkelijk als u ze 10 sec. onderdompelt in kokend water) en snij ze in kleine blokjes.
  2. Snij de sjalotten en de ui heel fijn
  3. Meng het gehakt met het ei, de Provençaalse kruiden, het paneermeel en de sjalotten. Rol er balletjes van ter grootte van een pingpongbal.

Bereiding: 

  1. Verhit de olijfolie in een kookpot en roerbak de ui 2 min. Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree, het suikerklontje, het basilicum en de tijm toe en laat 20 min. onafgedekt sudderen. Roer af en toe eens om. Kruid naar smaak met peper en zout en mix de saus.
  2. Breng ondertussen 2 L water aan de kook en verkruimel er de bouillonblokjes in. Kook de gehaktballetjes ± 10 min. tot ze net gaar zijn. Schep ze uit het kookvocht met een schuimspaan en doe ze bij de tomatensaus. Roer goed om. 

Afwerking

Serveer de balletjes met pasta, frietjes, rijst of aardappelpuree.

Bereidingstijd: 

1 uur

Wat drinkt u erbij?